Sitä on aina luullut, että Suomessa on niin tarkka elintarvikevalvonta ettei tuotteeseen pääse livahtamaan muita kuin tuoteselosteessa mainittuja aineita. Tämä kohu todistaa sen, että kaikkeen kannattaa suhtautua täälläkin hieman epäillen. Kyllä tuotetta ostaessa pitää tietää mitä ostaa eli sisällön pitäisi olla sitä mitä paketin kyljessä kerrotaan sen olevan. Eihän sitä voi myydä Eppu Normaalin levyä Popedan kuorilla tai olisi se melkomoinen yllätys löytää Panadol paketista Nitroja. Ravintolassakin tulee luotettua siihen mitä eteen kannetaan eli jos tilaan kanaa niin uskon sen sitä olevan enkä rottaa. Luottamuspulaa alkoi pukata kaikkea puolivalmista/valmista ruokaa kohtaan.
Ei minulla hevosenlihaa vastaan mitään ole. Se on hyvää ja aivan liian vähän sitä on tarjolla ja hintakin on vielä edullista nautaan verrattuna. Liha on matalakolestrolista, vähärasvaista, vähäsuolaista ja lisäksi siinä on rautaa sekä hyvälaatuista proteiinia. Se on myös mureaa, tummaa ja sen syyt ovat karkeat. Muistuttaa aika tavalla hirven lihaa, mutta riistan maku puuttuu. Viimeksi tuli ostettua paistia leivänpäälle, kun kauppahallissa kävin. Siitä tosin on jo aikaa, koska tässä pikku kaupungissa ei sellaista kulttuuria tunneta.
Ranskassa ja Italiassa kasvatetaan hevosia ruokapöytään ja suomessakin oli joskus vastaavanlaista hanketta vireillä (Hyvää hevosesta), mutta kaatui kannattamattomuuteen. Hevonen kasvaa suhteellisen hitaasti ja sille isojen lihasten kasvattaminen on työn takana. Ranskassa näitä työhevostyyppisiä hevosia oli myynnissä ja taisi niitä joku suomalainenkin ostaa pois etteivät joutuneet ruokapöytään. Itse en näe mitään eroa siinä, että kasvaako se nauta ruokapöytään vai hevonen...
Suomessa hevosia kuolee enemmän kuin niitä tuodaan teurastettaviksi kotimaassa. Osin tämän ymmärrän, koska teuraaksi saanti voi lääkinnällisistä syistä olla mahdotonta, oma kulta halutaan haudata omaan pihaan, osa päätyy ruokapöytään ihmisille tai koirille ja valitettavasti osa lähtee sille viimeiselle pitkälle matkalle ulkomaille huonoissa olosuhteissa.
Teuraaksi tulevalta hevoselta vaaditaan EU-passi. Tämä on outoa, että ne eläimet joilla ei ole EU-passia voivat olla aikanaan täällä syntyneitä ja Suomeen rekisteröityjä. Maksettu siis kaikki tarvittavat rekisteröintimaksut jo kertaalleen ja EU-passia varten pitäisi maksaa kaikki taas uudelleen.
Tietysti osa on niitä muualta tuotuja paperimattomia tapauksia.
Ystäväni hevonen joutui tilanteen eteen, että jos tämä keino ei auta niin sitten monttuun. Hevonen on syntynyt Suomessa, rekisteröity, kilpaillut, jättänyt jälkeläisiä ja kaikki rokotus ym. todistukset löytyvät. Se EU-passi kumminkin puuttui... Passin saa hommattua Hippoksesta alle satasen hintaan, mutta se passi pitää olla voimassa puoli vuotta ennen teurastusta. Hevosta ei kuitenkaan voi antaa kitua yli puolta vuotta kipeänä. Tämä takia ystäväni harkitsi antavansa varsasta saakka kasvattamansa hevosen ennemmin ruuaksi tuttavilleen/tuttavien koirille. Aina ei ole mahdollisuutta laittaa hevosta monttuun omaan pihaan ja Honkajoelle vieminenkin on oma veivauksensa.
Eikä se hevosen lopetus ilmaista ole (jos ei pitäminenkään ;)), joten en ihmettele, että moni hieman pienemmillä varoilla toimeentuleva tarttuu tilaisuuteen myydä hevonen jobbarille, joka vie sen ulkomaille teuraaksi.
Siinä voi tienata muutaman satasen eikä papereita kysellä.
Teurastamoilta sai vuoden 2012 alussa n. 0,30 euroa/kilo ja hevosesta tulee lihaa ehkä n. 200 - 300 kiloa. Hmm... rahassa se tekee reilusti alle satasen. Tähän täytyy sitten lisätä vielä kuljetuskustannukset päälle, koska ihan kaikki teurastamot eivät ota hevosia vastaan. Kaikilla ei ole sitä omaa kuljetuskoppia ja ainakin ne dieselit/bensat pitää maksaa. Teurastus ei siis ole omistajalle mikään tulonlähde.
Osan hevosista lopettaa se vanha tuttu naapurissa asuva metsästäjä koskenkorvapullon hinnalla.
Lopettaminen eläinlääkärin toimesta kotona/eläinlääkärissa maksaa parisen sataa ja siihen sitten hautaus tai eläinlääkärin velottamat hävityskulut päälle.
Mikäli kotilopetukseen saa sopivan kimpan hankittua, niin omistaja pääsee kuluitta ja kimppa maksaa kulut lihojen vastineeksi.
Ruhon hävitys Honkajoella maksaa ilman alveja 200 euroa ja kuljetus 75 euroa. Mikäli satut asumaan keräilyalueen ulkopuolella niin vastaat itse kuljetuksesta ja sen kuluista.
Lemmikkilehdossa hevosen tuhkaus maksaa 610 eurosta 870 euroon ja tähän tietysti kuljetukset päälle.
Suomessa teurastettu hevosen liha on lähiruokaa ja näin ollen myös puhdasta syötävää. Se tutkitaan tarkkaan ennen myyntiin pääsyä ja sitä ei ole kasvatettu geenimanipuloiduilla rehuilla. Joissakin maissa sen syöminen on tabu ja toisissa taas sitä syödään hyvällä ruokahalulla. Suomessa taitaa useimmin hevosta löytyä metwurstista yhtenä osana. Suosittelen siis maistamaan erimuodoissa ja tekemään oman päätöksen siitä pitääkö vai ei.
Tämä kohu taas opetti sen, että varmasti ruokansa sisällön tietää vain itse kasvattamalla ja tekemällä sen alusta loppuun itse. Siihen tosin ei ole kaikilla mahdollisuutta, mutta ostamalla kotimaisia raaka-aineita voi olla aika varma siitä mitä saa ja tukea samalla suomalaista tuottajaa. :D
Lopuksi vielä muutama resepti mikäli hevosenlihasta haluaa tehdä ruokaa.
Mureita pihvejä sisäfileestä:
Muoteile pihveistä halutun paksuisia ilman lihanuijaa.
Anna lihan lämmetä huoneen lämmössä vartista puoleen tuntiin ennen paistamista.
Lisää nokare voita kuumalle pannulle.
Paista pihvejä pari minuuttia molemmilta puolilta.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Nosta pannu pois liedeltä ja anna lihan levätä viitisen minuuttia. Pihvit voi myös laittaa folion sisään lepäämään.
Lisää reseptejä löytyy mm.
Hippoksen sivuilta .pdf muodossa eli Herkullista hevosenlihasta.
Suomessa hevosia kuolee enemmän kuin niitä tuodaan teurastettaviksi kotimaassa. Osin tämän ymmärrän, koska teuraaksi saanti voi lääkinnällisistä syistä olla mahdotonta, oma kulta halutaan haudata omaan pihaan, osa päätyy ruokapöytään ihmisille tai koirille ja valitettavasti osa lähtee sille viimeiselle pitkälle matkalle ulkomaille huonoissa olosuhteissa.
Teuraaksi tulevalta hevoselta vaaditaan EU-passi. Tämä on outoa, että ne eläimet joilla ei ole EU-passia voivat olla aikanaan täällä syntyneitä ja Suomeen rekisteröityjä. Maksettu siis kaikki tarvittavat rekisteröintimaksut jo kertaalleen ja EU-passia varten pitäisi maksaa kaikki taas uudelleen.
Tietysti osa on niitä muualta tuotuja paperimattomia tapauksia.
Ystäväni hevonen joutui tilanteen eteen, että jos tämä keino ei auta niin sitten monttuun. Hevonen on syntynyt Suomessa, rekisteröity, kilpaillut, jättänyt jälkeläisiä ja kaikki rokotus ym. todistukset löytyvät. Se EU-passi kumminkin puuttui... Passin saa hommattua Hippoksesta alle satasen hintaan, mutta se passi pitää olla voimassa puoli vuotta ennen teurastusta. Hevosta ei kuitenkaan voi antaa kitua yli puolta vuotta kipeänä. Tämä takia ystäväni harkitsi antavansa varsasta saakka kasvattamansa hevosen ennemmin ruuaksi tuttavilleen/tuttavien koirille. Aina ei ole mahdollisuutta laittaa hevosta monttuun omaan pihaan ja Honkajoelle vieminenkin on oma veivauksensa.
Eikä se hevosen lopetus ilmaista ole (jos ei pitäminenkään ;)), joten en ihmettele, että moni hieman pienemmillä varoilla toimeentuleva tarttuu tilaisuuteen myydä hevonen jobbarille, joka vie sen ulkomaille teuraaksi.
Siinä voi tienata muutaman satasen eikä papereita kysellä.
Teurastamoilta sai vuoden 2012 alussa n. 0,30 euroa/kilo ja hevosesta tulee lihaa ehkä n. 200 - 300 kiloa. Hmm... rahassa se tekee reilusti alle satasen. Tähän täytyy sitten lisätä vielä kuljetuskustannukset päälle, koska ihan kaikki teurastamot eivät ota hevosia vastaan. Kaikilla ei ole sitä omaa kuljetuskoppia ja ainakin ne dieselit/bensat pitää maksaa. Teurastus ei siis ole omistajalle mikään tulonlähde.
Osan hevosista lopettaa se vanha tuttu naapurissa asuva metsästäjä koskenkorvapullon hinnalla.
Lopettaminen eläinlääkärin toimesta kotona/eläinlääkärissa maksaa parisen sataa ja siihen sitten hautaus tai eläinlääkärin velottamat hävityskulut päälle.
Mikäli kotilopetukseen saa sopivan kimpan hankittua, niin omistaja pääsee kuluitta ja kimppa maksaa kulut lihojen vastineeksi.
Ruhon hävitys Honkajoella maksaa ilman alveja 200 euroa ja kuljetus 75 euroa. Mikäli satut asumaan keräilyalueen ulkopuolella niin vastaat itse kuljetuksesta ja sen kuluista.
Lemmikkilehdossa hevosen tuhkaus maksaa 610 eurosta 870 euroon ja tähän tietysti kuljetukset päälle.
Suomessa teurastettu hevosen liha on lähiruokaa ja näin ollen myös puhdasta syötävää. Se tutkitaan tarkkaan ennen myyntiin pääsyä ja sitä ei ole kasvatettu geenimanipuloiduilla rehuilla. Joissakin maissa sen syöminen on tabu ja toisissa taas sitä syödään hyvällä ruokahalulla. Suomessa taitaa useimmin hevosta löytyä metwurstista yhtenä osana. Suosittelen siis maistamaan erimuodoissa ja tekemään oman päätöksen siitä pitääkö vai ei.
Tämä kohu taas opetti sen, että varmasti ruokansa sisällön tietää vain itse kasvattamalla ja tekemällä sen alusta loppuun itse. Siihen tosin ei ole kaikilla mahdollisuutta, mutta ostamalla kotimaisia raaka-aineita voi olla aika varma siitä mitä saa ja tukea samalla suomalaista tuottajaa. :D
Lopuksi vielä muutama resepti mikäli hevosenlihasta haluaa tehdä ruokaa.
Nämä varsat ovat vasta elämänsä alussa eivätkä liity mitenkään kohuun. |
Muoteile pihveistä halutun paksuisia ilman lihanuijaa.
Anna lihan lämmetä huoneen lämmössä vartista puoleen tuntiin ennen paistamista.
Lisää nokare voita kuumalle pannulle.
Paista pihvejä pari minuuttia molemmilta puolilta.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Nosta pannu pois liedeltä ja anna lihan levätä viitisen minuuttia. Pihvit voi myös laittaa folion sisään lepäämään.
Lisää reseptejä löytyy mm.
Hippoksen sivuilta .pdf muodossa eli Herkullista hevosenlihasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti